Tihany – az élmények szigete

 

A vendégházunk szomszédságában magasodó Tihanyi apátság a hazai barokk építészet egyik kimagasló remeke melynek belső fafaragásai a tehetséges vándorasztalos Stulhoff Sebestyén keze munkáját dicsérik. A Tihanyi apátság altemplomában alussza örök álmát I. András királyunk akinek az 1055-ben kelt Tihanyi alapító levele a mai napig fennmaradt, s benne az értékes írott magyar nyelvű emlékek töredéke.

Akik „nem érik be” az apátság mellől elénk táruló szélesvásznú pompás balatoni panorámával azok számára Tihanyban több kiállítás és múzeum is kínálja tárlatát. Vendégházunktól könnyűszerrel gyalogosan is megközelíthető a Tihany főutcáján található Kogart galéria, melyben folyamatosan megújuló, változatos kiállításokat nézhetünk meg – egész éven át – akár tárlatvezetéssel is.

Ha gyermekeink kedvében szeretnénk járni, akkor a Tihanyi Kalandsziget a legjobb választás számukra ahol fejleszthetik készségeiket a különböző nehézségű pályákon. Viszont ha még többet szeretnénk megtudni a Tihanyi félszigettel kapcsolatban, akkor kihagyhatatlan itteni tartózkodásunk alatt a Levendula Ház Látogatóközpont felkeresése, igazi kikapcsolódás az egész család számára! A nyár derekán amikor a tikkasztó napsugarak – amik napközben szinte felperzselik a félszigetet – estére megszelídülnek, pompás hátteret kölcsönöznek a Tihanyi Szabadtéri Játékok előadásaihoz. Közkedvelt színészeink szórakoztatják a nyaraló közönséget igazi nyáresti kikapcsolódás ez.

A nyár a fesztiválok és csábító programok időszaka is, és nincs ez másképp Tihanyban sem. Évente visszatérő programok sokaságából válogathatunk kedvünkre. Ahogy beköszönt a tavasz, áprilisban a Kecskeköröm ünnep a Tihanyi Belső –tó partján várja a szürke téli napok után a zöldellő természetbe vágyókat egy kis tavaszi feltöltődésre. Ébredezik a természet és mágnesként vonzza e mediterrán táj szerelmeseit.

Ha elérkezik a Június vége „lilába öltözik” az egész falu kezdetét veszi a hagyományos Tihanyi Levendula Fesztivál. Júliusban pedig teret kapnak a modern kortárs műalkotások az ARTPLACC Kortárs Művészeti Fesztivál keretében. Akik azt gondolnák, hogy a gasztronómiai élvezetek háttérbe szorultak azok megnyugtatására álljon most itt két program ami meggyőzi őket, hogy az őszi Tihany arca még vonzóbb mint a nyári: Szeptemberben a Tihanyi szüreti napokon belekóstolhatunk a félsziget zamatos karakteres boraiba amik egy kettőre jó hangulatot kölcsönöznek nekünk barátainkkal való borozgatásunk közepette.

Végül a tél beállta előtt még egyszer zsúfolásig megtelik a varázslatos kicsiny falu, novemberben rendezik ugyan is a Tihanyi Gardafesztivált – Gardáliát – utoljára futnak ki a sétahajók, fedélzetükön a kíváncsi turistákkal, akik testközelből szemlélhetik a gardahalászatot.

Ne feledje, „TIHANY – az élmények szigete” egész évben változatos programjaival Önt is várja!